dimarts, 5 de març de 2013

Ordi cerveser

Perquè no es digui que a la vida tot és plantar cols o patates:
La setmana passada vam parlar amb en Pedro, de Bràfim. En Pedro planta cereals per la zona, en els camps que queden temporalment sense utilitzar, com per exemple allà on s'ha arrencat un conreu, com ara de vinyes o oliveres. A canvi de cedir-l'hi, el propietari aconsegueix que el camp no es perdi o es deteriori i s'ompli de males herbes.
Hem decidit que plantarem una mica d'ordi per provar com funciona tot el procés del cultiu d'un cereal, des que es planta una llavor, fins a aconseguir (si ho aconseguim) un grapat de cereal.

 L'ordi
I per què ens volem posar a sembrar cereal en un hortet? Ara fa més d'un any vam començar a fer el pa a casa, fent servir massa mare (aquesta és una història que explicarem un altre dia). No hem tornat a comprar mai més pa; no es pot ni remotament comparar el pa que venen amb el que pots fer tu mateix, a casa, amb  una mica de bona farina, massa mare i temps de fermentació. També fa poc hem començat a fer cervesa. Ara tenim el garatge de casa ple d'ampolles de deliciosa Pale Ale pròpia. I es pot beure!!
Bé, la farina per a fer el pa la comprem. Fem servir farina de força i altres farines aromàtiques (espelta, sègol, kamut...). I per a fer cervesa es necessita malta d'ordi, que també comprem. Però com que són gent curiosa, ens preguntem: com es fa per a arribar a tenir la farina dins un sac, des que plantes uns granets de blat? I, encara més difícil: com es fa per obtenir la malta des d'un gra d'ordi?
Com que l'ordi va més ràpid i, a més, es planta en aquest temps, vam decidir que provaríem amb l'ordi primer. Si la cosa va bé, de cara a l'hivern que ve podrem pensar si ens aventurem amb el blat.
Vaig trucar a en Pedro que, sense pensar-s'ho gens (i sense conèixer-me de res) em va dir que l'anés a trobar que al cap de dos dies estaria sembrant ordi del que anomenen cerveser a Vilabella, que portés un cabàs (una senalla, en diuen per aquí), que me l'ompliria. Em va dir que no sap si se'n pot fer cervesa, de l'ordi que ell planta. Però, bé, dient-se ordi cerveser és fàcil pensar que alguna cosa en deurà sortir... Però per a això encara falta molt. De moment, sembrem!
Hem preparat el que vénen a ser dos dels bancals de l'hort per a fer la sembra. Entre d'altres molts consells útils que em va donar, em va dir que d'ordi se'n planten uns 200kg per hectàrea. Com que cada bancal deuen venir a ser uns 50m2, calculem que n'haurem de sembrar uns 2kg. No hi ha fotografies encara, perquè ho vam fer ahir, d'una correguda, entre ruixat i ruixat i amb les presses no vam pensar en la càmera. Les farem el dia que hi anem a sembrar, quan s'assequi una mica tot plegat i ens hi puguem apropar sense risc de quedar-nos-hi atrapats.
Ah! també vam plantar un bancal de patates, de manera que a l'hort ja hi comença a haver una mica de moviment.

Cap comentari:

Publica un comentari